17.8.19

NAPRED ka NAZAD

Simptomatičan naslov, jel da ... nije klasična dekadencija već baš tako kako piše: napredujemo ka nazadovanju!

Primer?

Evo ga na slici dole. Dva trogla za sitne crteže, žuti je stari, sav iskrzan, a ovaj providni je nov, kupljen ove 2019-e godine. Moram priznati da sam bio sretan što sam ga uopšte našao, jer ko više crta nekom pisaljkom po papiru? Svi crteži su se preselili na ekrane naravno. Radi istine, i ja crtam po ekranu, ali šta kada nacrtano treba da pretvorim u živi predmet? Da, čujem, neko dobacuje "Kupi 3D printeeer..." ... Dobro, a kol'ko košta ta sprava za metar i kusur predmet?

U čemu je štos?

Pa u tome da novi lenjir nema polu-dužinske crtice na polovinama santimetara, na milimetarskoj podeli koja se završava brojem 5 ... smešna primedba, jel da, ali kada sam krenuo da koristim novi trouglić - to mi je jako zasmetalo! Zar sad treba da brojim milimetre do 5 svaki put kada hoću nešto sitno da obeležim? :((( ... i da se moguće zabrojim pa pogrešim?

Šta to govori?

Prvo, da onaj ko je dizajnirao taj trougao nikada nije radio sa olovkom i papirom. Ne verujem da ga je mrzelo da malo produži liniju na pola santimetra - jednostavno čoveku fali praksa rada sa lenjirima - dakle neznalica je! ;(

Drugo, eto ka čemu nas usmerava tehnološka savremenost - ka neznanju i muci ... jer iako je novi trouglić zaista neiskrzan, radije ću da koristim stari jer sa njim radim udobnije i sigurnije..

Dobro, priznajem da sam penzioner i da me je pregazilo vreme, ali se ipak zapitajte šta je bolje rešenje: sa ili bez dužih crtica na pola santimetra? Radi se o humanosti u stvari ... taj trend uprošćavanja i zapostavljanja humanog nije nimalo naivan! Za koju godinu nestaće i brojevi na lenjirima, ili još gore i one duže crtice kod brojeva... :((( ...čak mi se čini i da je novih 10cm manje od starih 10cm!



1 Comments:

Anonymous Anonimno said...

Taj momenat da "onaj ko je dizajnirao taj trougao nikada nije radio sa olovkom i papirom" moze da se u negativnom prenese i na druge situacije, recimo u proizvodnji hrane... ili bilo cega drugog sto zahteva praksu koja daje finese kojih nema u teoriji...

9/20/2019 09:02:00 AM  

Objavi komentar

<< Home