9.12.15

OPSEDNUTOST stvarima

Da, upravo o tome se radi - danas je velika većina svetske populacije opsednuta materijalnim, onim što se obično naziva "stvari", a to podrazumeva - automobile, Hi-Fi linije, preskupe ručne satove ali i još skuplje modne "krpice", vile i bazene oko njih, ogromne jahte, besmisleno skup nakit, razne gedžete kojima broja nema... Reskiraću da učinim reklamu jednom sajtu koji se bavi preprodajom takvih stvari da bi dao primer koji direktno pokazuje našta mislim:

https://www.touchofmodern.com/stores/the-watch-aficionado

Čemu tolika raznolikost tako elementarne stvari koja služi svakome da sazna tako elementarnan podatak - koliko je sati? Da li je bogatstvo života u tome, u beskonačnom biranju beskonačno mnogo varijacija na istu, jednoličnu i banalnu temu? Da li to gledamo u sat radi informacije ili zato što je lep? Čemu stvar koja više ne sliži svojoj osnovnoj svrsi?

Zašto je to tako, i šta je "ono drugo" što nije materijalno, što mu je kontrateža? Da li je u pitanju razumljiva ljudska sklonost prema lepom ili tu ima jos nečega? Da li su u pitanju mamci da nas bolje upregnu...? Mamci kao što je lepota cveta za pčele ili sočna glista za veliku ribu zvanu som? Ko nam to onim što naziva "kultura društvenog trenutka" baca te mamce pred nos? ... a mamci su toliko lepi i primamljivi da nas - baš! zato - bolje teraju da zapinjemo nego ikakav bič u ruci vlasnika svetskog roblja! Bezobrazno i podmuklo se koristi ljudska sklonost ka lepom i tim načinom nam se nameću ideali i ciljevi života...

Vi sada razmislite pa mi kažite - koje su to stvari koje volite? ... i ZAŠTO ih volite - zato što su samo lepe ili i zato da bi ih imali?


0 Comments:

Objavi komentar

<< Home