23.6.15

Kada je počela nizbrdica?

Koja, gde nizbrdica? Čega nizbrdica?

Nizbrdica u metaforičnom značenju razvoja ljudske civilizacije, na tu nizbrdicu mislim, a suština je u vremenskoj odrednici "kada", što podrazumeva da je pre tog vremena razvoj bio makar ravan, ili pre će biti da je bila ipak nekakva ili baš uzbrdica...

Pa, kada je počela "ta" nizbrdica?

Duboko sam ubedjen da je počela razvojem vizuelne informacije, i to ne toliko filma koliko televizije. Film ipak može biti umetnost, ali televizija - nikada!

Zašto baš televizija? Zato što je tog trenutka vizuelna informacija nadjačala i pokrila slušnu audio informaciju. Znate sigurno ono da jedna slika govori više od 1000 reči, e pa na to mislim: postalo je mnogo važnije šta se vidi nego šta se čuje, šta se izgovori.

Od tada pa nadalje dešava se ona nizbrdica: materija, uvek vizuelna, postala je važnija od suštine, jer je suština uvek nematerijalna. Mada, da se razumemo, materija je i pre toga bila na kraju važna, ali je suština ipak preovladavala: samo smo čitali ili kasnije na radiju slušali suštinu umesto da je čitamo, a sve nakon toga je bilo na nama: da zamišljamo ono posle iskazivanja suštine (tj. nju samu). Dakle tražio se od nas nužni umni napor za obradu primljene informacije! A onda je došla ta era vizuelnog, kada više nije moralo da se misli nego se sve dobijalo na gotovo u vidu pokretnih slika koje je tako lako upijati bez imalo umnog napora...

Na to se naravno kasnije nakalemila reklama, čija je suština laž i prevara a ne istinita informacija. I sve nakon toga, recimo čuveni WWW na Internetu, nakon pojave televizije, samo je svojom vizuelnošću i lakoćom konzumiranja povećavalo onu strminu, a time i brzinu pada ... razvoja ljudske civilizacije.



0 Comments:

Objavi komentar

<< Home