1.12.15

poligraf umesto zakletve

Eto, dotle smo došli - kunemo se u istinu a niko nam ne veruje! Zašto? Zato jer je postalo normalno lagati, tako dopušta i zahteva svaki interes, pa i onaj lični, a taj "interes" je nešto što je normalno imati pa je zato i legalano dopušteno LAGATI IZ LIČNE KORISTI ... da, dotle smo stigli sa naopakom logikom koja pravda svako sredstvo zarad svakog cilja - sve je dozvoljeno ako imaš neki cilj, nije bitno kakav je, važno je da je tvoj lični interes da do cilja dodješ pa makar i lažima!

A nekada se verovalo "na reč", nekada ne tako davno kada je bilo ipak nekakvog morala, makar i tankog, kada je bilo SRAMOTA biti uhvaćen u laži, pa se svako toga bojao ... da bude javno obeležan kao lažov. Danas to više nije sramota, danas je to normala, pa otud' je i normala zapitati se uvek i za svašta "da li taj laže kada to kaže?" ... pa je zato čuveni poligraf zamenio u krajnjem moralne obaveze - pa time i zakletvu!

Ali realnost je ipak malo komplikovanija nego je pre bila. Zašto? Zato što gomilu izlaznih dijagrama na papiru ili ekranu, svejedno gde, na kraju IPAK tumači - čovek! ... Da, to je onaj isti kome ne smemo više da verujemo jer I ON ima "licencu za laganje" kao i svi drugi. Shodno tome, trebalo bi dakle i toga što tumači rezultate poligrafa staviti na isti test istine jer još uvek nema mašine koja će SAMA i nepogrešivo da obeleži pitanja sa lažljivim odgovorima...

To je jedno vrzino kolo iz koga nema izlaza. Da li danas, u ovo vreme opštih laži i lažne "demokratije", onaj ko tumači rezultate poligrafa sme recimo da kaže - "premijer nije prošao poligraf (premijer je lagao!)". Da, došlo je i tako vreme gde se ne veruje ni prvom čoveku države, pa on hoće/mora da se "detektuje" na "detektoru" da bi ubedio sve (a možda i sebe?) da govori istinu ... ali se ja i dalje pitam - sme li onaj operater da kaže premijeru da laže...? Jel on dok je tumačio rezultate sedeo žicama uvezan na tu mašinu?

Ili još gora posledica - kakav je to sistem i država u kojoj narod ne veruje svom premijeru koga je on, taj ISTI narod birao kao najboljeg medju najboljima, pa ovaj jadničak mora da ide na poligraf da bi narod nekako ubedio da ne laže - ? ... i na kraju - da li ga je zaista ubedio? ... jer kako narod da veruje nekom tamo operateru, tumaču dijagrama kome ni ime ne zna - ako ne veruje ni svom premijeru?

Jel vidite u'šta smo se svi zajedno upleli i do čega smo došli...?
I - ko nam je to doneo, sa koje strane sveta duvaju ti vetrovi laži...?

0 Comments:

Objavi komentar

<< Home