6.4.14

tzv. "nevladin" sektor

Šta je to - nevladin sektor?

Po nekakvom smislenom logičnom tumačenju, to bi trebalo da bude sve što nije "pod kapom" izabrane vlade, ili ako ste opozicija moderno je reći "režima", gde taj termin treba u mislima apriori da izazove negativan osećaj prema bilo čemu sa tim atributom, dakle u ovom slučaju nečemu što je protiv naroda, jer valda je svaki "režim" protiv nečega i nekoga (ovde čitaj naroda).

Kada se ta metafora "pod kapom" svede na konkretno, dodje se do brojki pored kojih je neka aktualna valuta. Ergo da skratimo, biti nevladina organizacija znači ne biti na budžetu tog istog naroda, jer zaista narod te organizacije ne plaća! ... paaa - ko ih onda plaća? ... i ZAŠTO ih plaća? ... zbog dobrobiti tog naroda ili malo i svoje? ;)

Opšte je mišljenje i zato opšti stav, da svaka demokratija treba da obiluje sa što više nevladinih organizacija, jer zaboga, zar nije dobro da nešto postoji iako ga mi ne plaćamo?! Asocijacija je - ima nečega i za džabe u toj demokratiji, mašala ... sve dotle dok se ne setimo jedne druge metafore da "nigde nema neplaćenog ručka" ;)

Suština je u sledećem: demokratija, koja na sva usta reklamira volju i vladavinu naroda, gaji takodje i nešto što NIJE volja tog naroda! A čija je onda to volja? Pa onoga ko to plaća ... a što on to plaća? ... pa da se izdešava njegova volja, neće valda tudja o njegovom trošku? ;)

Zaključak je - što je više nevladinih organizacija, to je njihov uticaj veći, odnosno uticaj onoga čiji interes nije i narodni interes, jer da jeste, plaćao bi ga taj narod. Ja bi to nazvao "kukavičijim jajetom", dakle opet neka metafora, a svaka metafora je fino i kratko izrečena istina ... pa ako se zapitate otkud toliko metafora u ovo malo teksta, setite se da se radi o demokratiji ... ili pre o "demokratiji" ;)


1 Comments:

Anonymous sudski tumac za engleski jezik, said...

odlican blog svaka cast

4/10/2014 05:35:00 PM  

Objavi komentar

<< Home