18.3.16

KOMPLIMENTI & UVREDE

     Kada NEKO izmisli sistem biranja vlasti (iza koga stane država sa svom svojom podrškom u sili), a koji se zasniva na brojanju nečega što je isto, to znači da je svima dodeljen jedan jedini ISTI broj zvani "jedinica" tj. 1, i da na nas sve tako i gleda - kao na bezlične učesnike sve medju sobom iste pameti kao što je svako zrno isto u gomili pasulja, ili na one čuvene "ovce" koje usmerava par vučjaka, a njih jedan čobanin. U čemu je suštinska razlika izmedju te situacije sa pašnjaka i one izborne, one kada kao biramo novu vlast - ? ... Ima li uopšte neke suštinske razlike?

     Gledjući me istovetno kao sve ostale, država me faktički anulira kao ličnost, čini od mene jednu beznačajnost iste težine kao sve i ostale beznačajnosti koje od dobre volje i svoje gluposti igraju igru "biranja" vlasti ... jer to i jeste samo jedna igra, farsična igrarija ... a naravno da medju tim istim ovcama koje se hvališu razumom, uz još tvrdnju da ga samo one imaju - ima svakakvih, i onih da izvinu glupih, i onih manje glupih, nazovimo ih za ovu priliku pametnijima. Teza koja objašnjava naslov je da se prvima pravi KOMPLIMENT kada im se dodeli uopšte pravo da im se mišljenje uvažava, a za druge je to UVREDA jer ih izjednačava sa verovatno nesrazmerno nižim, primitivnim, glupljim! Kome se takva podela ne svidja - žalim slučaj, ali ona je realnost od koje se može pobeći samo u snove - ili vam je ova realna utopija lepša..?

     Može li biti drugačijeg zaključaka nego da se nazovi "demokratija" zasniva na količni a ne kvalitetu ?!  Kako dobiti kvalitetnu vlast kada niko na kvalitet ni ne misli nego samo uporno broji i broji kvantitet - ?!

     Ideja o vladavini naroda nad samim sobom je u svojoj polaznoj suštini plemenita, ali ništa dalje od nje, ideje, se nije odmaklo. Čak šta više, ista se koristi kao maska prevare, velike prevare svih koji se zanose da je to nešto pametno i pošteno, to kada narod bira "svoju" vlast, pa je ona zato "njegova narodna" vlast! Takav idealizam je ravan onome da decu kroz odžak ubacuju rode...

     Zaista nismo daleko odmakli u evoluciji kada učestvujemo u takvim igrarijama, zamišljajući da smo mi sada nešto mnogo bitni...

     Ako vam ni gornje razmatranje nije dovoljno, onda pogledajte donji vrh vrha ledenog brega:

     https://www.youtube.com/watch?v=JEzY2tnwExs


0 Comments:

Objavi komentar

<< Home