9.10.18

STVARNOST poStaje SVE MANjE REALNA

...? ... ;)
Zanimljiva tvrdnja, jel da ... koja pledira da razdvoji pojmove stvarnosti i realnosti za koje smo navikli da su sinonimi, jedno te isto. Ajde ipak da pokušamo da ih razdvojimo, da im nadjemo razlike. 

Smatrajmo da je stvarnost ono što je neposredno oko nas, što primamo čulima, pa zato svako od nas ima SVOJU stvarnost obzirom na svoje opažajno i spoznajno okruženje koje formira NjEGOVO lokalno iskustvo. Dakle stvarnosti dvoje njihovih vlasnika mogu itekako da se razlikuju; recimo jedan je afrikanac u savani a drugi stanovnik megapolisa - njihove stvarnosti nemaju veze jedna s' drugom!

Tako gledano, da li realnost ima svoje lokalno vlasničke mnogostrukosti? Uzmimo da ih nema, da je realnost jedna jedina zajednička za sve, moguće različita samo vremenski, za svaki svoj trenutak. Realnost je ono stvarno dešavanje koje ne zavisi od njenog ma kog opažanja - ona je u jednom vremenskom trenutku ISTA za sve!

E sad', ako ne prihvatate ovu polaznu postavku - nemojte dalje da čitate, bolje da odustanete nego da se moguće na kraju nervirate... :\ ...jer kazivanje nije bpovoljno!

...

Ali na stranu sve to, ta finesa o razlici termina stvarnost i realnost - nešto drugo je suština naslova!

Kako mi sve više i više, odnosno svako od nas danas spoznaje svoju ličnu i lokalnu stvarnost, ali i onu širu/dalju koja ga interesuje? Nemojete da se pravite nevešti, zna se kako - preko neta! ;) ... (detalj: kada neku reč zbog česte upotrebe skraćujemo, to je dokaz da nam je ona mnogostruka svakodnevica, da nam je 'ušla pod kožu').

Tvrdim da danas ogromna većina svetske populacije svoju stvarnost konzumira preko ekrana različitih veličina (jer se danas sve samo "konzumira", a razmišljanje o sadržaju konzuma ili uopšte kao kosmološki fenomen - je out!). Ako udjete u bilo koji autobus, videćete da velika većina njih odsutno bulji u svoje mobilne (zvane i "mob", opet ona primedba o čestoj upotrebi koja skraćuje reči). Videh čak da neki i džogiraju gledajući u svoj mob!

Sada sledi sabiranje: 2+2=4 ... ko svoju stvarnost konzumira kroz ekrane, on svoju realnost vidi i doživljava ONAKO KAKO MU JE ONA SERVIRANA od onih koji prave te sadržaje po netu! A oni to naravno znaju, pa to i koriste - čik pogodite na čiju vajdu? ... ;)

Ali ipak, šta je u tome toliko loše rećiće večiti oponenti, ako se ima bukvalno 'trenutno na dlanu' šta se sve dešava u svetu i društvenim mrežama (paznja!!! - to zadnje je kao droga!). Da, dobro je to tako mehanički gledano, ali ima jedna "sitnica": otkud znate da je to tamo sve istina što vidite i čitate, i da je rečeno baš sve? ;) ... ... Da, daa! ;/ - i zato naivno pitam: jel ima u današnje vreme da neko laže o bilo čemu? Ima naravno, počev od reklama pa do visoke politike sasvim je normalno da se laže ... "cilj opravdava sredstvo", milina živa! Sto više lažete to ćete pre postići ono što hoćete, jel tako ... lažima treba dati samo lepše ime "marketing", slično onim rasprodajama što ih odjednom zovu "akcije" ;( ... E da, psihologija je moćna sprava! ;) ... A cilj je: što brže do uspeha čija je jedina mera materijalno posedovanje onoga što dokazuje vaš društveni status i životni "uspeh" ... ma ko te pita jesi li čitao klasike književnosti, ma 'ajde bre koji klasici, važno je kako je meni danas, to je mera moje stvarnosti! ... a za neke (one fuj/bljak druge), je samo važno da prežive svoju stvarnost, pa zato I ONI MORAJU da lažu, jer - kako drugačije uopšte, govoreći istinu, opstati u svetu gde SVI lažu, makar i iz kurtuazije?! ... INTERES bilo kog nivoa do koga se dolazi na bilo koji način postaje od strane svake društvene zajednice opravdani razlog za sve - svi ga priznaju kao neminovnost pa zato i normalu, svi ga prihvataju kao validan način mišljenja, ponašanja i delovanja! ... :/ ... i tako krenusmo u rikverc evolucije :((( ...

Zaključak: što više buljite u ekrane i ekrančiće, to manje živite sopstvenu stvarnost već onu iza njih, TUDjU - TO je vaša stvarnost, ono što vam drugi serviraju, ne dešavanje oko vas! ... pa otud' i naslov ovog posta! ;)

Eto, to sam samo hteo da vam kažem, a sad' ipak nastavite da surfujete i guglate... jer tamo je sve, sva vaša stvarnost i ceo vaš život! ... I uopšte, šta će nama pamet kad imamo smartove i net? ....... i WIFI naravno! ;)))  (nek' digne ruku onaj ko nije gledao Matrix?! ....... da, al' tamo su sve kablovi!)



Oznake: , , , ,

1 Comments:

Blogger Keen said...

Ako "cilj opravdava sredstvo", ja bih pitao - a sta opravdava cilj? ... i jel to vazi za svaki cilj?

Nije problem u sredstvima nego u cilju: ako je cilj dobar, onda je sve u redu, ali ako nije - sta onda? Da li i onda da vazi pravdanje sredstva ciljem? ... Logika naravno namece 'ne' odgovor.

Svako ima neki svoj licni cilj sta zeli u zivotu i od zivota. Pitanje je samo odakle mu on, jel ga on smislio ili mu je implementiran neki tudji? ... nametnut od strane sredine u kojoj je formiran: roditelji, drugovi, prijatelji, nacija...

10/16/2018 03:41:00 AM  

Objavi komentar

<< Home